Midtown Manhattan New York Noordelijk

In Noordelijk Midtown Manhattan liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand.Trek voor dit gedeelte van New York wat zich bevindt tussen West 34ste Street en 59th Street een dag uit. Midtown Manhattan is New York op zijn best. Geniet van het uitzicht van het Empire State Building, shoppen bij Macy’s en Fifth Avenue en verwonder u op het kruispunt van de wereld Times Square. Sluit de dag af in de theaters op Broadway of in de Madison Square Garden. Aan het einde van de avond kunt u heel wat wegstrepen van uw To Do lijst New York. De beschreven bezienswaardigheden liggen in volgorde van de wandelroute uit de reisplanning.

Radio City Hall aan Fifth Avenue Midtown Manhattan als onderdeel van het Rockefeller Center in New York

Empire State Building

Uw stedentrip New York is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan het Empire State Building.

Heralds Square

Heralds Square is vernoemd naar de niet meer bestane krant New York Herald. Het sfeervolle plein is gelegen tussen het Empire State Building en Seventh Avenue, ook wel Fashion Avenue genoemd. Heralds Square staat ook synoniem voor de vele shoppings mogelijkheden rond het plein waaronder Macys. Verder vormt Heralds Square het centrale punt in deze winkelwijk en is samen met het één blok zuidelijker gelegen Greeley Square Park het ideale rustpunt om koffie te drinken of te lunchen.

Macy's New York

Macy's is één van de beste plekken om te shoppen in New York en één van de grootste warenhuizen van de wereld. De Macy’s vestiging aan Heralds Square is de zogenaamde Flagship store van het concern.  

 

Goed om te weten
Het logo van Macy’s is ontstaan toen oprichter R.H. Macy op 15-jarige op een walvisschip werkte. Hij had een rode ster op zijn hand getatoeëerd en gebruikte deze rode ster later voor het logo van Macy’s. Sinds de oprichting van Macy’s in 1843 is deze ster na vele herontwerpen nog steeds het logo als symbool voor succes.

Korting Macys Heralds Square
Ga naar het visitor center in Macys en haal hier uw kortingspas. Neem uw paspoort mee!

Macys in cijfers:

  • Jaarlijke omzet $ 9 miljard dollar.
  • 4.000 medewerkers in december.
  • Eerste winkel ter wereld met de moderne roltrap (sommige met houten treden bestaan nog steeds).
  • Vijf Starbucks vestigingen.
  • Negen verdiepingen.
Macy's flagstore aan Heralds Square in New York en tevens grootste warenhuis van de Wereld in 2006
Flagstore Macy's aan Heralds Square in Midtown Manhattan New York

Times Square

Times Square het kruispunt van de wereld is een absolute must see in New York. 

Rockefeller Center

Het Rockefeller Center is een enorm complex en niet te missen in het Noordelijk gedeelte van Midtown Manhattan.

Bryant Park

Op de vroegere plek van het Croton Distribution Reservoir bevindt zich nu Bryant Park. Het park is een prachtig gelegen midden in de drukte van Midtown Manhattan. Bij mooi weer zit het Bryant Park vol met mensen en in de winter ligt er een ijsbaan. Aan het park zit de New York Public Library en onder het park liggen zeven miljoen boeken van deze bibliotheek opgeslagen.

Relaxen in Bryant Park achter de New York Public Library , bibliotheek in Midtown Manhattan New York

New York Public Library

De New York Public Library is een prachtige bibliotheek gelegen aan Fifth Avenue is absoluut een bezoek waard. De toegang is gratis.

Fifth Avenue

Fifth Avenue is de bekendste winkelstraat van New York waarvan het duurste gedeelte zich bevindt tussen de 50th en 59th Street. Alle grote modehuizen zijn hier vertegenwoordigd. Fifth Avenue is tegelijkertijd ook de duurste winkelstraat ter wereld. Voor een vierkante meter wordt hier hier gemiddeld € 30.000 per jaar aan huur betaald (2017).
Bekende gebouwen aan Fifth Avenue zijn de Empire State Building, Metropolitan Museum of Art, Rockefeller Plaza, Trump Tower en St. Patrick’s Cathedral. Het noordelijke deel van Fifth Avenue bij Central Park staat bekend als de Museum Mile. In dit deel van de straat bevinden zich tien musea, waaronder het Guggenheim en The Met. Het Central Park loopt langs een groot deel van deze straat.

 

Goed om te weten
In de adressering van de straten vormt Fifth Avenue de scheiding tussen West Street en Oost Street.

St. Patrick Cathedral

De St. Patrick Kathedraal is een Rooms Katholieke kerk aan Fifth Avenue in New York. Deze 100 meter hoge kerk valt in het niet tussen de enorme wolkenkrabbers van het Noordelijke gedeelte van Midtown Manhattan. De kerk stamt uit 1897 en de toegang is gratis. Verwonder u.... de enorme rust in de kathedraal is heel bijzonder te midden van de hectiek in New York.

St. Patrick Kathedraal aan Fifth Avenue Midtown Manhattan New York

Trump Tower met Starbucks en marmeren hal aan Fifth Avenue New York

Trump Tower Fifth Avenue

Neem een kijkje in de marmeren lobby van deze wolkenkrabber en neem de roltrap naar de eerste verdieping waar zich een Starbuck bevindt. Terwijl u met de roltrap omhoog gaat hoort u de waterval en heeft u een prachtige kijk door het glazen atrium.

Plaza hotel

Op de hoek bij het Central park bevindt zich Army Plaza. Aan dit plein is het Plaza hotel gelegen. Het Plaza hotel draagt samen met het Waldorf Astoria de titel historisch monument. Architect  van het Plaza hotel is Henry Janeway Hardenberg die ook de Dakota appartementen aan het Central Park ontwierp. Samen met Emery Roth zijn deze twee architecten toonaangevend geweest in de stad New York.

 

Goed om te weten
Onder het Plaza hotel bevindt zich  een grote foodcourt.

Park Avenue

Park Avenue is een chique Avenue in Manhattan met gescheiden rijbanen. Het beroemde Waldorf Astoria hotel aan Park Avenue wordt op dit moment gerenoveerd. Van de 1413 kamers blijven er maximaal 500 over. De rest wordt omgebouwd tot appartement. De beroemde Waldorf salade is overigens ontstaan in dit hotel. Richt u zich op het meest markante punt van Park Avenue waarvan Grand Central Terminal van het hart vormt. De tegenstelling van het Beaux-Arts stijl van Hemsley Building en Grand Central Terminal ten opzicht van het kolossale Metlife Building is groot. De rijbanen van Park Avenue gaan door het Hemsley Building. Via een viadukt  gaat de rijbaan verhoogd om Grand Central Terminal heen. Deze 300 meter tussen 46th Street en 42th Street is een zeer bijzonder gezicht in het Noordelijk gedeelte van Midtown Manhattan. Dit verhoogde gedeelte wordt ook wel Park Avenue Viaduct genoemd.

Limousine op luxueus Park Avenue New York met Metlife Building
Park Avenue met Metlife Building in Midtown Manhattan New York

Hemsley Building

Het Hemsley Building of zoals u wilt de New York Central Building (1929) is in de schaduw gezet door het Metlife Building. Hemsley Building is een prachtige gebouw in Beaux-Arts stijl en ontworpen door Warren & Wetmore, dezelfde architecten als van Grand Central Terminal. Opvallend is het verkeer dat vanaf Park Avenue onder de bogen van het gebouw doorrijden.

MetLife Building

Een van de meest controversiële gebouwen van New York is ongetwijfeld het Metropolitan Life Insurance Company Building, afgekort als MetLife. PanAm (failliete luchtvaartmaatschappij) was de opdrachtgever voor de bouw van dit gebouw uit 1963. In 1992 ging Pan Am van de gevel en werd het vervangen door Metlife die in dit gebouw het hoofdkantoor heeft. Het Metlife Building is 246 meter hoog en telt 60 verdiepingen. Het door ontworpen Emery Roth ontworpen “blokkendoos” splitst het mondaine park Avenue doormidden en is kwa wolkenkrabber architectuur absoluut onderscheidend voor die tijd.

Wolkenkrabber Metlife Building in New YorkNoordelijk Midtown Manhattan met Metlife Building

 

Goed om te weten
Door wetten is het gebruik van bedrijfslogo’s op wolkenkrabbers verboden. Het Metlife Building was het laatste gebouw waarop het bedrijfslogo geplaatst werd.

Verenigde Naties New York

Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties bevindt zich in New York aan First Avenue ter hoogte van 42nd Street.

Grand Central Terminal

Geopend in 1871, maar het huidige gebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door Warren en Wetmore. Het Grand Central Terminal is een kopstation met een kleine 600.000 bezoekers per dag. Het station heeft 44 perrons en 67 sporen. Grand Central Terminal is een prachtig gebouw waar u tevens goed kunt shoppen en eten. De hoofdingang bevindt zich aan 42nd street en is gericht op het zuiden. Het zuiden tussen 23th en 42th was in die tijd de meest aantrekkelijke wijk. Indien u weinig tijd heeft is de grote centrale hal met gouden klok een must see.

Dienstregeling boarding in Centrale hal van Grand Central Station New York
Clock op informatie kiosk in Centrale hal van Grand Central Station in Midtown Manhattan New York
Hoofdgebouw van Grand Central Station New York met informatie kiosk
Train Schedule in centrale hal van Grand Central Station New York

Chrysler Building

Chrysler Building (1930) is 319 meter hoog en heeft 77 verdiepingen en draagt de naam van het automerk. Tot de oplevering van het Empire State Building was Chrysler Building het hoogste gebouw van de wereld. Het bekendste gedeelte van het Chrysler Building is de top. Deze vierkante top bestaat uit 7 halve cirkels boven elkaar, waarbij de ramen in de vorm van een zonnestraal geplaatst zijn wat doet denken aan de zonnestralen op het Vrijheidsbeeld. Dit is het beste in het donker te zien. Het gebouw is niet te bezichtigen

Wolkenkrabber Chrysler Building in Midtown Manhattan New York

Praktisch

  • Tijdsplanning: trek voor Noordelijk Midtown Manhattan een dag uit.
  • Locatie: 34th St - Central Park