Empire State Building New York

De Empire State Building (01-05-1931) is 443 meter hoog en gelegen aan Fifth Avenue op de kruising met West 34 Street in Noordelijk Midtown Manhattan. De staat New York heeft als bijnaam Empire State, waarna het Empire State Building is vernoemd. Met zijn programmeerbare LED verlichting is de wolkenkrabber ondanks dat het niet meer het hoogste gebouw van de wereld is, één van de iconen van het bruisende New York City. Empire State Building is een prachtige bezienswaardigheid en behoort op uw to do lijst New York te staan.

Uitzicht overdag op Midtown Manhattan met Times Square en Bryant Park vanaf het Empire State Builing New York

Wanneer bezoeken?

U kan uw citytrip New York niet beter starten met het uitzicht vanaf het Empire State Building.  Geniet van het fenomenale uitzicht van dit Art-deco gebouw in de vorm van een potlood. Empire State Building is dagelijks open van 8 am tot 2 am en trekt jaarlijks 4.2 miljoen bezoekers. Om de drukte te ontlopen kunt u het beste voor 9 am binnen zijn.

Tickets en korting Empire State Building.

Losse tickets voor het Empire State Building koopt u hier!

U kunt ook met de volgende kortingspassen naar binnen.

 

Uitzicht op West 34th Street en Empire State Building vanaf hoek Macys, Seventh Avenue / Fashion Avenue New York
Empire State Building vanaf Macy's en Heralds Square

De toegang van het Empire State Building

De toegang van het Empire State Building  bevindt zich sinds 2018  aan Fifth Av. - West 34th Street en maakt deel uit van een groot moderniseringsplan. Een van de doelen is om de wachttijden te verminderen. Indien u toch moet wachten om door de beveiliging te gaan, kunt u historische en actuele foto's van Empire State Building bekijken. Als u niet van plan bent om naar het uitkijkplatform te gaan, is een bezoek aan de nieuwe hal ook zeker de moeite waard. Met centraal in de nieuwe lobby een twee etage hoge replica van deze wolkenkrabber

Fifth Avenue-lobby

De uitgang van Empire State Building bevindt zich nu aan Fifth Avenue waar de marmeren monumentale lobby nu het sluitstuk is, in plaats van het begin zoals voor 2018. Aan de muur boven de receptie in de Fifth Avenue-lobby hangt een van de beroemdste afbeeldingen van New York City, een afbeelding van het Empire State Building met lichtstralen die uit de mast stralen.

Monumentale Marmeren Fifth Avenue Lobby met de beroemde afbeelding van het Empire State Building met lichtstralen die uit de mast stralen.
Voormalige ingang, nu uitgang aan Fifth Avenue van het Empire State Building New York

De hoogte

Empire State Building was van 1931 tot de oplevering van de Twin Towers in 1971 het hoogste gebouw van de wereld namelijk 443 meter inclusief antenne. Deze wolkenkrabber heeft twee uitkijkplatformen. Op 320 meter hoogte (86 ste etage) en op 373 meter hoogte (102 ste etage) waarvoor een meerprijs betaald moet worden. Deze kleine ruimte met uitzicht achter glas heeft naar mijn mening geen meerwaarde. Het observatieplatform op de 86 ste etage bevindt zich in de openlucht en heeft een metalen afrastering in plaats van glas. Hierdoor leent dit platform zich beter voor het maken van foto’s.

De bouw

Empire State Building is ontworpen door Architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates in tijden dat de stad een explosieve groei doormaakt. De wolkenkrabber is gebouwd in 14 maanden waarbij men 24 uur per dag heeft doorgewerkt! Na oplevering bleek het moeilijk om huurders te vinden. Het gebouw kreeg de bijnaam Empty State Building. 

 

De verlichting van het Empire State Building

Sinds 1976 is de top van Empire State Building prachtig verlicht. Sindsdien is het traditie om bij speciale gebeurtenissen of feestdagen de kleuren te laten veranderen. Op 26 november 2012 is de nieuwe  LED-verlichting die geleverd is door Philips in werking gegaan. Dit energiezuinige systeem met 16 miljoen kleuren is “geopend” met een lichtshow op de muziek (Girls on Fire en Empire State of mind) van Alicia Keys. De kleuren van Empire State Building kunnen nu real-time veranderen terwijl het “oude” systeem er 7.5 uur over deed om van kleur te veranderen.

De Philips Led verlichting op de top van het Empire State Building geopend” met een lichtshow op de muziek (Girls on Fire en Empire State of mind) van Alicia Keys
De Philips Led verlichting van het Empire State Building geopend met een lichtshow op de muziek (Girls on Fire en Empire State of mind) van Alicia Keys

Tips voor het bezoek aan het Empire State Building

 • U kunt met hetzelfde kaartje van uw New York pass ’s avonds na 22 pm nog een keer naar boven. Hierdoor kunt u op dezelfde dag tegen dezelfde prijs het uitzicht bewonderen bij dag en in het donker!
 • Let op de weersomstandigheden en ga niet naar boven met mist of heiige lucht in de zomer.
 • Gebruik de rasters op de rand als statief bij fotograferen in het donker. Die voorkomt zeker bij nachtelijke fotos ruis.
 • Ga warm gekleed naar boven. Op 320 meter hoogte is het kouder en heeft de wind vrij spel.
Uitzicht in donker / nacht op Midtown Manhattan vanaf het Empire State Building

Goed om te weten

Een ander gebouw (1931) genaamd 500 Fifth Avenue is door hetzelfde architectenbureau ontworpen als Empire State Building en bevindt zich verderop aan het Bryant Park op de hoek van Fifth Avenue / 42nd Street, 600 meter Noordelijker. Dit art-deco gebouw met zijn 231 meter lijkt sprekend op het Empire State Building.

Noemenswaardigheden Empire State Building

 • King Kong beklom het gebouw
 • B25 bommenwerper vloog ten tijde van de tweede wereldoorlog tegen het gebouw aan.
 • 100 keer per jaar slaat de bliksem in
 • 6514 ramen
 • 1860 treden naar de 102e verdieping

Praktisch

 • Tijdsplanning: 2 uur. Zie verder mijn uitgebreide wandelroute door New York
 • Locatie: kruising Fifth Avenue en W34 St