Central Park en Uptown New York

Central Park is een groot rechthoekig park in het noorden van Manhattan. In het park bevinden zich twee grote meren "The Lake" en "Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir", een dierentuin, sportvelden en grote zonneweides. Aan de randen van het Central Park prachtige exclusieve appartementengebouwen in de Upper West Side. Fietsen in New York is fantastisch. Om voor het eerst te fietsen in New York is het Central Park een perfecte start.

Central Park New York met uitzicht op Midtown Manhattan met wolkenkrabber Park Avenue 432

Fietsen in Central Park New York

Fietsen in New York is één van de beste manieren om de stad te ontdekken. Als nu nog geen ervaring hebt met het fietsen in New York is Central Park een prima start. Het Central Park is sinds 2018 volledig autovrij. waardoor deze fietstour prima zelfstandig is te doen. Huur een fiets voor een dag en u kunt het Central Park prima combineren met musea The Met of Guggenheim in de Upper East Side.

Autovrij in Central Park

Het Centraal Park (1858) is een rechthoekig park in Manhattan van 900 meter breed en 4 kilometer lang en bevindt zich tussen de 59th en 110th Street met Fifth Avenue in het oosten en 8 Avenue (Central Park West) in het westen  In het park ligt een weg in de vorm van een lus en aangeduid met West-, Center- (zuid) en East Drive. Door het volgen van deze autovrije weg kunt u het park op uw gemak bekijken en “verdwalen” is onmogelijk. Het is een kwestie van de weg volgen. Wat het verder overzichtelijk maakt is dat er in één richting tegen de klok in gefietst mag worden. Het Central Park is sinds 2018 autovrij en maakt het fietsen relax.  De zogenaamde Transverses verbinden de Upper East en West Side ter hoogte van 65th, 79th, 86th en 97 street.

The Boathouse, boot huren in Central Park

Start uw fietstocht door het Central Park bij Columbus Circle in de Zuidwestelijke hoek bij het Central Park. Via de West Drive, Center Drive en East Drive komt u bij Loeb Boathouse (B). The Boathouse is een restaurant en tevens het startpunt van een eventuele roeiboottocht over The Lake.
Vervolg uw weg via de East Drive en na 500 meter heeft u aan uw rechterzijde de achterkant van The Met en aan de linker aan kant de Great Lawn met honkbal- en volleybalvelden.  

Restaurant Loab Boathouse in Central Park New York, tevens bootverhuur
Boot huren in het Central Park bij Loab Boathouse

Tip Central Park

Verlaat ter hoogte van 79th Street het Central Park en fiets over Fifth Avenue. Indien u niet aandurft is lopen met de fiets een uitstekend alternatief. Bekijk The Met en/of Guggenheim en ga bij de 90th Street het Central Park in.

The Eldorado, San Remo en The Beresford.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de Upper West Side New York kunt u geweldig vanuit het Central Park zien. Ter hoogte van East 90th Street heeft u een prachtig uitzicht over de Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir. Een heel groot meer midden in Central Park. Aan de overkant ziet u The Eldorado (1931). Dit exclusieve appartementencomplex ook wel 300 Central Park West genaamd is gelegen aan de West 90th-91st Street in de Upper West Side. The Eldorado is in Art-deco stijl gebouwd en lijkt veel op de San Remo appartementen die zuidelijker is gelegen aan de West 74th-75th Street. San Remo en The Eldorado zijn ontworpen door de belangrijke vooroorlogse architect Emery Roth. Een ander bekend gebouw van deze architect is The Beresford (1929) en ligt aan de rand van Central Park tussen West 80th-81st Street.

 

Afbeeldingen:
Eldorrado (L), The Beresford

Eldorado exclusieve appartementen Upper West Side New York
Beresfort exclusieve appartementen in de Upper West Side New York

Honkbal op de North Meadow in Central Park

Als u verder fietst komt u op de North Meadow (C). Een heel groot grasveld met meerdere honkbalvelden. Leuk om de kinderen in de zomer honkbal te zien spelen. Fiets over de East Drive verder naar het Harlem-meer (D). U bent nu in het Noordelijkste gedeelte van het Central Park. Via The North Woods gaat u weer terug in zuidelijke richting  via de Great Hill. Een stevige klim! Manhattan lijkt vlak, maar de niveauverschillen zijn duidelijk zicht- en merkbaar in geheel Manhattan. Stap af bij het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir en kijk nu van de andere kant over het meer met uitzicht op de Upper East Side met onder andere het Guggenheim museum

Sporten in Central Park op de North Meadow

Central Park in het weekend betekend sporten.

Park Avenue 432, de smalste woontoren van het Noordelijk halfrond

Indien u richting Midtown Manhattan kijkt valt de smalle vierkante wolkenkrabber op. Deze wolkenkrabber met vierkante ramen wordt ook wel Park Avenue 432 genoemd en is 425 meter hoog. Park Avenue 432 in Midtown Manhattan is de smalste woontoren van het Noordelijk halfrond.

Belvedere Castle, het mooiste en beste uitzicht in Central Park

Vervolg uw weg via de West Drive en sla bij 79th Street linksaf. Na 200 meter bevindt zich Belvedere Castle. Dit miniatuur kasteel boven op Vista Rock uit 1869 is ontworpen door Calvert Vaux (mede ontwerper van het Central Park). Belvedere Castle heeft het beste en hoogste uitzicht van het Central Park. Dit doet zijn naam eer aan. Belvedere betekent “mooi uitzicht” in het italiaans.

Ga terug naar de West Drive en rij langs The Lake. Na ongeveer 600 meter bevindt zich aan de rechterkant Strawberry Fields.

Belvedere Castle heeft het beste uitzicht en is bezienswaardigheid in het Central Park New York.

Strawberry Fields en The Dakota apartments van John Lennon

De Dakota appartementen zijn een van de meest exclusieve en mysterieuze appartementen van New York. De Dakota was de woonplaats van John Lennon en Yoko Ono. In 1980 werd John Lennon doodgeschoten voor de Dakota Building. De Dakota Building (1884) ligt drie blokken zuidelijker dan het San Remo, tegenover Strawberry Fields. Na de dood van John Lennon werd als symbool voor de vrede, Strawberry Fields ontworpen op de plek in het Central Park waar Lennon graag kwam, gelegen vlak voor de San Remo appartementen (1929-1931). Strawberry Fields is een toeristisch “bedevaartsoord” geworden, waar diverse zelfportretten, buttons en cd’s van Lennon te koop worden aangeboden.

 

Afbeeldingen: Strawberry Fields met The Dakota Appartments

Strawberry Fields bij de San Remo appartementen in het Central Park bij de Upper West Side
Imagine op de grond gedenkplaats John Lennon in het Central Park bij Strawberry Fields

Beroemde Bethesda Terrace en Fountain in Central Park

Fiets de Terrace Drive op en naar 400 meter bevindt zich de Bethesda Terrace en Fontain (1843). U heeft een prachtig uitzicht op de Bethesda fountain “The Angel of the Waters” en The Lake waar de gehuurde roeiboten een idyllisch plaatje maken. Vergeet niet om onder de viaduct te kijken waar prachtige muurschilderingen te bewonderen zijn.

 

Goed om te weten
The Angels of the Waters is een beeld dat ontworpen is ter gelegenheid van de opening van het eerste drinkwatersysteem van de stad in 1842.

Bezienswaardigheid in Central Park is de Bethesda Fontein

Tavern on the Green, lunch en diner in Central Park

Vlak voor de 65th Transverse bevindt zich Tavern on the Green. Deze oude schaapskooi in Central Park diende als onderkomen voor de schapen op de aangrenzende Sheep Meadow en is nu een restaurant. Tavern on the Green is een idyllische plek om een drankje te drinken of te genieten van lunch of diner.

Columbus Circle New York

Als u verder fietst komt u bij Columbus Circle met het Trump International hotel. Aangekomen op Columbus Circle is uw fietsronde door het Central Park compleet. Op deze rotonde in Midtown Manhattan staat het Christoffel Columbus Monument uit 1892. Het monument is een aandenking aan de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492. Het hoofdkantoor van de Warner Group en CNN bevindt zich aan de westkant van het plein.

 

Afbeelding Columbus Circle

Wereldbol op Colombus Circle New York
Columbus Circle de rontonde op de hoek van Upper West Side, Central Park en Midtown Manhattan New York

Tip Central Park

Ga in het weekend! Het is dan wel drukker maar u bent getuige van alle sportactiviteiten van de New Yorker.

Vele sporten waaronder hardlopen in het Central Park New York. Hier Kettbal training
Honkbal uitrusting in het Central Park New York. Dé sport in New York

Fietshuur Central Park met korting

Huur uw fiets bij Bike Rental Central Park. Reserveer vooraf, dat scheelt u een hoop geld. De fietsen zijn van goede kwaliteit. Uw krijgt verder een mandje en een slot en u kan op pad.  Bike Rental Central Park ligt aan Nine Avenue tussen 57th en 58th Street. Indien u niet durft te fietsen in de drukke straten, dan kunt u een stukje lopen met de fiets aan het hand langs het Lincoln Center. Het Lincoln Center is een groot cultureel centrum dat onderdak biedt aan het New York Philharmonic en het Metropolitan Opera House. Jaarlijks trekt het center 5 miljoen bezoekers.  Ga vervolgens het Central Park in tussen West 63th-64th Street.

Praktisch

  • Tijdsplanning: u kunt het park in 2 uur rondfietsen, maar zie mijn reisschema om te combineren met de belangrijkste bezienswaardigheden in de Upper East en Upper West Side. Zo heeft u een prachtige invulling van uw dag.
  • Locatie: 59th St-110th St