9/11 Memorial New York

Het 9/11 Memorial in Lower Manhattan is een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in 1993 en 2001 op het World Trade Center (WTC) in New York.

  • 26 februari 1993
    Ontplofte een autobom  in de parkeerkelder van de Noordelijke toren van het toenmalige WTC. Er vielen zes doden te betreuren.
  • 11 september 2001
    De dag die de wereld veranderde. Op deze zonnige dinsdag in september vlogen twee gekaapte vliegtuigen de Noord- en Zuidtoren (Twin Towers) van het World Trade Center in. Niet lang daarna stortte de torens in. Er vielen bijna drieduizend doden en de beelden staan op ieders netvlies gebrand. Na de val van de Twin Towers werd deze plek aangeduid als Ground Zero en naderd het nieuwe WTC zijn voltooing.

Ten zuiden van het 9/11 Memorial bevindt zich het Liberty Park.

Memorial waterbassins en namen slachtoffers van de aanslagen op het WTC

De waterbassins van het Memorial

Het 9/11 Memorial bevindt zich op precies dezelfde plek en heeft dezelfde omtrek als de voormalige vierkante Twin Towers. Om het  Memorial staan de nieuwe gebouwen van het World Trade Center, met als letterlijk hoogtepunt One World Trade Center (2014).
De voetafdruk van de Twin Towers is verwerkt in twee waterbassins. Het water valt in deze bassins strak naar beneden wat een overdonderend geluid maakt en het geluid van de stad overstemt wat heel bijzonder is in hectische New York. Op de rand van het 9/11 Memorial zijn de namen gegraveerd van alle slachtoffers die om zijn gekomen bij de aanslagen van 1993 en 2001.
De rozen die geprikt staan in de namen van de overledenen, de stilte en het geluid van het vallende water maken het Memorial heel indrukwekkend.

9/11 Memorial en de witte roos in de slachtoffernaam met op de achtergrond One World Trade Center

Het Memorial in New York met op de achtergrond de Oculus

9/11 Memorial tip

In het donker zijn de bassins van het Memorial prachtig verlicht.

Survivor Tree bij het Memorial

De Survivor Tree is een perenboom die in oktober 2001 onder het puin van de oude Twin Towers werd gevonden. Daarna is deze boom elders verzorgd en in 2010 teruggeplaatst bij het Memorial. De Survivor Tree symboliseert een levende herinnering aan veerkracht, overleving en wedergeboorte.

9/11 Memorial Praktisch

Tijdsplanning van het 9/11 memorial
Trek minimaal een half uur uit om het voormalige Ground Zero op u in te laten werken.  

 

De locatie van het 9/11 memorial

Adres:180 Greenwich St. Financial Distict.

 

Lees meer in mijn dagplanningen New York

Liberty Park

Het Liberty Park is een kleinschalig park die zuidelijk van het 9/11 Memorial ligt. Door de verhoogde ligging heeft u een prachtig uitzicht over het Memorial. In dit park bevindt zich The Sphere, het bronzen sculpture die stond bij de Twin Towers. Dit door de aanslagen van 2011 beschadigde beeld is herplaatst in het Libety Park.

 

Locatie van het Liberty Park
Liberty Park is bereikbaar vanaf de loopbrug vanuit Brookfield Place, West St. of kruispunt Liberty St/Greenwich St.