Financial District New York

De omgeving van Wall Street en Battery Park vormen samen met het World Trade Center en het Civic Center het hart van het Financial District in Lower Manhattan. Dit is de plek waar heden en verleden elkaar ontmoeten. In het Financial District vindt je onder andere de nauwe straten ten tijde van het ontstaan van New York en gebouwen met historische waarde zoals de Trinity Church en de Federal Hall te midden in de hectiek van Wall Street. Ontspannen kan je in de parken Bowling Green en Battery Park met het Nederlands monument. Shoppen doet je bij Century 21 en voor lunch en diner is Stone Street een tip.

Wall Street Building American Flag in Financial District

Battery Park in Lower Manhattan

Korean War Monument in Battery Park Financial District Lower Manhattan New YorkBattery Park ligt op het meest zuidelijke puntje van Manhattan en heeft veel historische waarde aangezien New York op dit puntje ontstaan is. Maar Battery Park  is vooral bekend van de vertrekplaatsen naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island bij Castle Clinton. Verder staan in het Battery Park  verschillende oorlogsmonumenten, waaronder het  Korea War monument, de Onbekende Soldaat en de US Marine Corps. Ook heb je vanuit Battery Park een mooi uitzicht op het drukke vaarkruispunt waar de Hudson en de East rivier samenkomen. Tevens zijn Governors Island, Vrijheidsbeeld en Ellis Island in de Upper Bay heel goed te zien.

 


Goed om te weten

Aan de Zuid-Oost rand van Battery Park vindt u de veerbootterminal (Whitehallterminal) naar Staten Island (gratis).

 

Het Nederlands monument in New York

Ter nagedachte van de Nederlandse vestiging van New Amsterdam vind je aan de rand van Battery Park bij de Bowling Green het Nederlands monument (H.A. van den Eijnde 1869-1939, Haarlem). Het Nederlands monument uit 1926 is geplaatst ter ere van de driehonderdste verjaardag van de Nederlandse kolonisatie en de aankoop Manhattan van de Indianen.

Beaver Street in Financial District

Eén van de oudste straten van New York is Beaver Street. De naam verwijst naar de vachten van de Bever. De vachten van de Bevers waren de bron voor de belangrijkste handelsroute van New York die gevormd werd tussen de Nederlandse kolonisten en de al gevestigde Indianen tijdens New Amsterdam's eerste periode van haar ontstaan rond 1620.

Wall Street bezoeken

Wall Street vormt het hart van het Financial District in Lower Manhattan. In het gebied rond Wall Street vind je de nauwe kronkelige straatjes uit de periode dat New York is ontstaan, dit in tegenstelling tot het vierkante stratenpatroon in Midtown Manhattan. De naam Wall Street is afgeleid vanuit het Nederlands en de Engelsen hebben Waalstraat vertaald naar Wall Street. Wall Street staat tegenwoordig synoniem voor het centrum van de financiële wereld, in het bijzonder de New York Stock Exchange. De New Yorkse aandelenbeurs is beperkt toegankelijk en te boeken als tour!

 

 • Locatie:
  - 11 Wall St, New York, NY 10005

Wall Street Building with White Flag in Financial District

New York Stock Exchange hoek Wall Street in het Financial District

Federal Hall Financial District New York

De Federal Hall in het hart van het Financial District in Lower Manhattan ligt aan de overkant van de New York Stock Exchange en is één van de belangrijkste gebouwen van Amerika. Dit is de plek waar de eerste president van Amerika George Washington werd geïnaugureerd (30 april 1789), afgebeeld in een bronzen beeld voor het gebouw. De Federal Hall dankt zijn naam aan de eerste bijeenkomst van het congres om de eerste regering van de Verenigde Staten te vormen. Het tellen van de stemmen heeft geleid dat George Washington de eerste president van de Verenigde Staten is geworden. Federal Hall is dagelijks te bezoeken.

 

 • Locatie:
  - 26 Wall St, New York, NY 10005

Trinity Church Wall Street

De Trinity Church (86 meter), is gelegen op de T-splitsing Broadway / Wall Street en maakt samen met de St. Paul’s Chapel die iets noordelijker aan Broadway ligt deel uit van dezelfde kerkgemeenschap. De St. Paul’s Chapel is wonder boven wonder gespaard gebleven tijdens de terroristische aanslag van 11 september 2001, waarna deze St. Paul’s Chapel een aantal jaren dienst heeft gedaan als geïmproviseerde gedenkplaats aan deze aanslag.
De huidige Trinity Church is de derde kerk op deze locatie en geopend in 1846. Ontworpen door de in Engeland  geboren architect Richard Upjohn in de 19e eeuwse neogotische stijl. De Trinity Church is twee keer verloren gegaan.

 

Verlies van de Trinity Church in:

 • 1776 tijdens de grote brand van New York;
 • 1839 na hevige sneeuwval die problemen aan de constructie bracht.

 

 • Locatie:
  - Trinity Church:
  75 Broadway, New York, NY 10006 (Splitsing Broadway/ Wall Street)
  - St. Paul Church: 209 Broadway, New York, NY 10007

Trinidy Church vanaf Broadway in het Financial District

J.P Morgan boarding in het Financial District

Sarcostyle Tower Manhattan NYC

De New York skyline veranderd in een hoog tempo. Van een nieuwe wolkenkrabber in het Financial District van Manhattan is het conceptuele ontwerp gepresenteerd. Architectenbureau Hayriatak Architectural Design Studio uit Turkije presenteerde de 210 meter hoge Sarcostyle Tower wat lijkt op een slang.

Lunchen in Stone Street New York

Stone Street ligt in het hart van het financial district in Lower Manhattan. Stone Street is één van de oudste (1632) straten van New York. De West Indische Compagnie opende hier de eerste commerciële brouwerij van Amerika en tegenwoordig is Stone Street een goede en gezellige plek om te lunchen.

 

Deze nauwe straat met over de volle breedte terrassen doet Europees aan.

Om de “hoek” (Pearl Street 54) bevindt zich de Fraunces Tavern (1719), gebouwd van geïmporteerde Nederlandse stenen.

 

Afbeeldingen: Stone Street (L) en Fraunces Tavern

Stone Street lunch in het Financial District

Fraunces Tavern in het Financial District Lower New York

Shoppen in Lower Manhattan

Voordelig shoppen in het Financial District doet u bij Century 21-Department Store Downtown. Dit warenhuis met alle gerenommeerde merken kunnen de kortingen oplopen tot 65% is een must-see.

 

 • Locatie:
  - 22 Cortlandt St, New York, NY 10007

Financial District praktisch

 • Tijdsplanning:
  - Financial District:
  4 uur inclusief lunch in Stone Street.
   

  - Staten Island Ferry:
  heen en terug inclusief wachttijd ruim een uur (20 minuten enkele reis).
  Lees meer over de planning in mijn reisschema New York.

 • Locatie
  - Financial District:
  Zuidelijke punt van Manhattan. Broadway-Liberty St.-East River-Battery Park.
  - Staten Island Ferry:
  4 Whitehall Street New York NY 10004.