Greenwich Village New York

Greenwich Village is een geliefde buurt met rijke geschiedenis in Lower Manhattan. De buurt is bekend om zijn decor van vele series zoals Friends en Sex and the City. Greenwich Village heeft een rijke muziekhistorie. Paul Simon en Bob Dylan zijn hun carrière hier begonnen. De Village is nog steeds het middelpunt van de New Yorkse homobeweging.

Lommerrijke straat in Greenwich Village New York als decor van vele series zoals Friends en Sex and the City

Sheridan Square in Greenwich Village

Het “hart” van Greenwich Village (Groenwijck) is het Sheridan Square, vernoemd naar Philip Sheridan een opperbevelhebber in het Amerikaanse leger in 1883. Op het grote Sheridan Square komen 6 straten en Avenue’s samen.
Dit plein vormde het toneel van de dienstplicht rellen in 1863. Deze rellen waren gewelddadige opstoten tegen het lotingssysteem voor recrutering voor de Amerikaanse Burgeroorlog.  
In 1969 vormt het Sheridan Square weer het toneel van een bekende rel. Stonewall Inn was een bar voor homoseksuelen die open bleef doordat men steekpenningen aan de politie betaald. Op 28 juni 1969 kwamen de klanten hiertegen in verzet. Dit was een mijlpaal in de historie van de Amerikaanse homobeweging.

 

Afbeeldingen: Sheridan Square (L) en Gay Liberation Monument

Sheridan Square bekend van de dienstplicht rellen in New York vormt het hart van Greenwich Village met vele restaurants
Gay Liberation Monument van George Segal in het Christopher Park in Greenwich Village New York

Christopher Park

In het Christopher Park staat een prachtig wit beeld, het Gay Liberation Monument. Ontworpen door kunstenaar George Segal en beeldt twee staande mannen en twee zittende vrouwen uit.

 

Washington Square Park

Washington Square Park in Greenwich Village is vernoemd naar George Washington, de eerste President van Amerika. Het meest opvallende bouwwerk in het Washington Square Park is een grote triomfboog. Dit is een marmeren replica van de originele houten triomfboog die 1889 werd gebouwd ter ere van de 100-jarige inauguratie van George Washington. Het Washington Square Park leent zich perfect om mensen te kijken. Muzikanten, skateboarders, zonaanbidders en studenten van de New York University die aan het Washington Square Park ligt. De New York University is de grootste particuliere universiteit van Amerika.

Washington Square Park in Greenwich Village New York met triomfboog ter ere van de 100-jarige inauguratie van George Washington.

Triangle Shirtwaist Factory New York

Aan de oostkant van het plein op de kruising met Washington Pl/Greene St. bevond zich de Triangle Shirtwaist Factory. Het pand is nu onderdeel van de New York University. De brand in 1911 in deze textielfabriek was de meest dodelijke van New York. 146 mensen kwamen om van wie zeer jonge medewerkers. De meeste slachtoffers waren van Italiaanse of Joodse afkomst. Het hoge aantal slachtoffers is zo hoog doordat de nooduitgangen waren geblokkeerd uit angst dat er pauze werd genomen.

Greenwich Village Tip

Bezoek Café Wha. Veel beroemde muzikanten zijn hier hun carrière gestart. Ondanks de drukte en soms trage bediening ademt dit één en al historie en een must see in Greenwich Village voor muziekliefhebbers.

Praktisch

  • Tijdsplanning: in mijn dagplanningen New York kan je lezen hoe je vanuit Hudson Yards via het Highline Park, Greenwich Village inloopt. 
  • Locatie: de buurt ligt Noord-Westelijk in Lower Manhattan met de volgende straten als buitengrens. West Houston Str - Hudson-West 14th Str- Fourth Avenue.