De metro van New York

Metro van New York Bovengronds Lijn 1

De rijrichtingen van de Metro

De metrolijnen in Manhattan liggen vlak onder de straat volgen voor het grootste gedeelte de Avenues. Je hoort de metro dan ook dag en nacht door de grijze roosters die in de straten liggen. Bij de metrostations zijn aparte ingangen voor uptown en downtown. De downtown ingangen liggen ook aan de westkant van de straat (Avenue) en de uptown ingangen aan de oostkant. De metro volgt precies de rijrichting zoals wij gewend zijn op straat.

Let wel op of u in een Local of Express line zit. De Local lines stoppen bij elke metro station op de lijn en de express line  stopt alleen op de "belangrijkste" stations. Op de metroplattegrond zijn de Local station afgebeeld met een zwarte stip en Expres lines met een witte stip.

Is de metro van New York veilig?

De metro in Manhattan is tussen 7.00 en 23.00 altijd druk. Tijdens het reizen met de metro heb ik me nooit onveilig gevoeld. Gebruik uw verstand en geniet. Ik vind de metro (New Yorkers zeggen The Trains) altijd een bezienswaardigheid op zich. New Yorkers zijn altijd druk met lezen, muziek luisteren, werken of bellen. Bij veel ingangen heb je palen met groene of rode bollen.
Bij de groene bollen is het metrostation dag en nacht bemand. Bij rood is dat niet het geval. Zie linker afbeelding hieronder.

Metro van New York ingang Times Square Groene Bol

Metro van New York subwayplatform Times Square

Metrotip

Vermijd de spits:
Tijdens de rush hours (spits) moet je altijd staan in de metro. De New Yorkse metro vervoert 4.5 miljoen reizigers per dag over 1.210 kilometer spoor en er werken bij MTA 62.000 medewerkers. De helft van de inwoners van Queens, Brooklyn en de Bronx heeft een baan in Manhattan en reist dus met de metro.