Guggenheim museum New York

Het Solomon R. Guggenheim museum in New York van architect Frank Lloyd is zowel van binnen als van buiten een bezienswaardigheid. Het is een symbool van New York. In het spiraalvormige museum uit 1959 huizen schitterende collecties van de moderne en hedendaagse kunst. Tot de vaste collectie van het Guggenheim museum behoren werken van oa Picasso, Van Gogh, Mondriaan, Manet, Kandinsky en Karel Appel. Via het glazen dak valt het licht prachtig naar binnen. Een absolute must-see in New York en niet alleen voor kunstliefhebbers! Het museum bevindt zich in de Upper East Side. Hoe je dit museum goed kan combineren met bijvoorbeeld Central Park lees je in mijn dagplanningen

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Overview

Solomon Robert Guggenheim

Solomon Robert Guggenheim (1861-1949) was een Amerikaanse kunstverzamelaar. Uit liefde voor de moderne kunst en de bevordering hiervan richtte hij in 1937 de Solomon R. Guggenheim foundation op. De steeds grotere collectie werd vanuit een huurappartement in 1939 getoond waarna het in 1959 verhuisde naar de huidige lokatie aan 1071 Fifth Avenue op de hoek van East 89th Street in de wijk Upper East Side in Manhattan.

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_outside_North

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_outside_South

Frank Lloyd Wright

In 1942 kreeg Frank Lloyd Wright de opdracht voor het ontwerp van het Guggenheim museum. Typerend voor Wright zijn stijl waren huizen in "prairiestijl" en kantoorflats van beton en glas. Kort na Wright zijn dood in 1959 werd het Solomon R. Guggenheim museum voltooid.

De gebouwen en zalen van het Guggenheim Museum

Het huidige Guggenheim museum bestaat na de grote renovatie in 2009 ter ere van het 50-jarige bestaan van het museum uit:

  • Een kleine ronde zaal (vanaf Central Park gezien links).
  • De toren (The Annex) (bijgebouwd in 1992).
  • Grote ronde spiraalvormige zaal (vanaf Central Park gezien rechts) met lichtkoepel is de hoofdzaal. Hier komen de meeste mensen op af.

Koffie drinken met uitzicht op het Central Park kan op de 3e etage in Cafe 3

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Inside_Picasso_Mondriaan

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Inside_Roof_

De collectie van het museum

De collectie van het Guggenheim museum bestaat uit een vaste en tijdelijke collectie waarbij werk van een bepaalde kunstenaar wordt uitgelicht.  Tot de vaste collectie van het Guggenheim behoren schilderijen van beroemde kunstenaars als Kandinsky, Picasso, Delaunay en Miró. In de jaren 70 werd de collectie van Solomon R. Guggenheim aangevuld met werken van Manet, Cezanne en Vincent van Gogh.

 

Tip: informeer van te voren of het hele museum open is. Door verandering van expositie is soms een deel niet toegankelijk.

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_ModiglianiNaakt: Modigliani 1917

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Vincent_Van_GoghLandschap met sneeuw: Vincent van Gogh 1888

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Inside_overview

Solomon_R_Guggenheim_Museum_New_York_Rousseau