9/11 Museum New York

Een betekenisvol eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center (WTC), Pentagon en Pittsburgh. Dat was het doel van het ontwerp van het 9/11 Museum. En dit zonder de bezoekers te traumatiseren. Hier zijn de ontwerpers meer dan goed in geslaagd! Een bezoek aan het 9/11 museum moet absoluut op uw to-do list van New York staan.

9_11_museum_NYC_Outside_from_memorial

Wat te zien in het 9/11 museum

De entree van het 9/11 Museum bevindt zich in een glazenpaviljoen op de hoek Fulton St. / Greenwich St. in het Financial District. Maar verder ligt het hele 9/11 Museum diep onder de grond. Het 9/11 museum bevindt zich in de voetafdrukken van de oude Twin Towers, onder de waterbassins van het 9/11 Memorial. Het 9/11 Museum is een samenspel van voorwerpen, foto's, schilderijen, digitale visualisatie, tekst en geluid. Het uitkiezen van de vaak heftige geluidsfragmenten was een moeilijk proces voor de ontwerpers. Er is voor gekozen om deze geluidsfragmenten in een apart gedeelte van het 9/11 museum te laten horen. Zo kan iedere bezoeker zelf bepalen of hij deze fragmenten wil horen. Het 9/11 museum is opgedeeld in twee exposities (exhitbion).

 

 • Historical exhibition: een historisch verloop van de aanslagen in chronologische volgorde.
 • Memorial exhibition: een indrukwekkende herdenking aan de slachtoffers.

9_11_museum_NYC_foundation_hall_Last_Column

The Foundation Hall

Al snel bij binnenkomst springen twee 24 meter hoge kolommen van staal (zie linker foto onder deze tekst) in het oog. Genaamd de Twin Tower Tridents. Deze maakte deel uit van de gevel van de Noord Toren van de Twin Towers. Via een pad dat langzaam naar beneden loopt kijkt u vanaf de "West Overlook" de Foundation Hall (zie foto hierboven) in. Deze enorme hal geeft de bezoeker een heel leeg gevoel. Centraal in deze hal staat de Last Column. Dit is het laatste stuk Twin Tower staal die verwijderd is van Ground Zero op 20 mei 2002.

9_11_memorial_Museum_NYC_WTC_Tridents

9_11_memorial_museum_NYC_Ladder3

Historical exhibition

De Historical Exhibition van het 9/11 Museum bestaat uit drie delen:

 • Deel 1: de gebeurtenissen van 9/11
  De bezoekers volgen de gebeurtenissen van 9/11 toen om 8.46 het eerste vliegtuig de Noord Toren van het World Trade Center in New York invloog.
 • Deel 2: de gebeurtenissen van voor 9/11
  Hier wordt de historische context voorafgaand aan 9/11 beschreven. Het museum beschrijft de wereldgeschiedenis. Waarin onder andere de bomaanslag van 1993 op het WTC in historisch perspectief is geplaatst.
 • Deel 3: de gebeurtenissen van na 9/11
  De nasleep en wederopbouw van de drie getroffen locaties wordt hier getoond. Onder andere de ceremonie in mei 2002, met verwijdering van de Last Column op Ground Zero komt hier aan bod. Hier eindigde het werk van opruimen op Ground Zero in Manhattan officieel.

9_11_Museum_New_York_Skyline_8_30_before_attack

9_11_museum_New_York_Skyline_without_Twin_Towers

Memorial Exhibition

De Memorial Exhibition (herdenkingstentoonstelling) is een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers als gevolg van de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Niet alleen de slachtoffers die vielen in New York, maar ook bij het Pentagon in Washington en Somerset County in Pennsylvania. Tevens worden ook de zes slachtoffers geëerd die zijn omgekomen bij de terroristische autobomaanslag op het World Trade Center op 26 februari 1993.

Indrukwekkend in de Memorial Exhibition zijn de 2.983 portretfoto's van de slachtoffers. Deze hangen vanaf de vloer tot aan het plafond. Verder worden teruggevonden voorwerpen van slachtoffers getoond. Via touchscreen tafels kunnen bezoekers meer te weten komen over de achtergronden van de slachtoffers.

9_11_museum_New_York_survivor_stairs_Vesey_Street

Survivors Stairs

De Survivors Stairs bevindt zich in het centrale gedeelte tussen de twee exposities Memorial en Historical Memorial Exhibition. De Survivors Stairs verbond destijds het Austin J. Tobin Plaza van het WTC met Vesey St. De Survivors Stairs is het enige bovengrondse object dat de ramp overleeft heeft. Deze trappen brachten voor honderden mensen een ontsnappingsroute uit het World Trade Center. De diepe overhangende dakranden beschermden de mensen die de noordelijke toren van het WTC ontvluchten tegen het vallende puin. Voor veel overlevenden hebben deze Survivors Stairs veel symbolische waarde.

 

Hoe het 9/11 museum te bezoeken?

In mijn dagplanning New York lees je alles hoe je het 9/11 museum kunt combineren met andere bezienswaardigheden zoals het One World Oberservatory.