Oculus New York

De Oculus, een prachtige witte vogel tussen de wolkenkrabbers van het Financial District in Lower Manhattan. De Oculus is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De vorm van het witte gebouw, een constructie van staal en glas, verwijst volgens Calastrava naar een vogel die opstijgt uit een kinderhand. De Oculus is bedoeld als monument voor de slachtoffers van de aanslagen van 9/11. Onder deze vogel zijn de World Trade Center Transportation Hub en Westfield World Trade Center Mall gehuisvest. Deze bezienswaardigheid mag niet op uw to do lijst New York ontbreken. Naast de Oculus bevindt zich het 9/11 museum, 9/11 memorial en One World Observatory.

Close up Oculus van Architect Santiago Calatrava met daaronder World Trade Center Transportation Hub en Hotel Millenium Hilton New York Downtown

World Trade Center Transportation Hub

Bijna 15 jaar na de aanslagen van 9/11 is het station onder het World Trade Center complex in New York heropend (mrt 2016). In het oorspronkelijk plan was geen sprake van een groot openbaar vervoer knooppunt. Lower Manhattan heeft immers nooit een groot knooppunt gehad. In een latere fase heeft men dit plan bijgesteld. Het nieuwe Path-station (Port Authority New York en New Jersey) dat verrezen is onder het World Trade Center heeft een prijskaartje van bijna 4 miljard dollar. Het is ten tijde van de opening het duurste station ter wereld en kan zich kwa reizigers meten met Grand Central en Pennsylvania Station in Noordelijk Midtown Manhattan.

 

Oculus van Architect Santiago Calatrava met daaronder World Trade Center Transportation Hub en 9/11 Memorial, bezienswaardigheid in Financial District New York

Millenium Hilton New York Downtown, 9/11 Memorial ,Three World Trade Center en de Oculus

MTA Fulton Transit Center

Een blok oostelijker op de hoek Fulton Street/Broadway in Lower Manhattan bevindt zich het MTA Fulton Transit Center. Het verouderde Fulton Street station werd volledig gerenoveerd en door middel van de Dey Street passage verbonden met de Oculus en World Trade Center. Het MTA Fulton Transit Center is ontworpen door Nicholas Grimshaw en opende haar deuren in 2015. Het center bevat naast het station een Shopping Mall genaamd Westfield.

Mega ondergrondse transport hub

Door een ondergrondse verbinding de zogenaamde Dey Street passage te leggen tussen het WTC en het MTA Fulton Transit Center ontstaat er een enorm vervoersknooppunt. Dit knooppunt bestaat uit 12 metro- en, buslijnen, veerdiensten en PATH-treinen. Al deze vormen van transport zijn direct en overdekt toegankelijk vanuit gebouwen van het WTC.

Shopping Mall Westfield in Lower Manhattan

Door de gedwongen wederopbouw en het opstarten van renovatieprojecten in Lower Manhattan is er een Shopping Mall ontstaan die zijn weerga niet kent. De Westfield Shopping Malls en Brookfield Place aan de Hudson zorgen voor een Shopping Mall van een kilometer lang. Deze onder- en bovengrondse Shopping Mall loopt van de Hudson tot aan Broadway.

De locatie van de Oculus

De Oculus ligt tussen Fulton en Dey Street en vlak bij het 9/11 museum.

Tijdsplanning van de Oculus

Voor de planning zie mijn reisschema met dagplanningen.